Intimidatie aan het adres van kritische omwonende Bovendwarsweg?

Gepubliceerd op 10 november 2023 om 16:57

Afgelopen week heeft de gemeente Oldebroek een regionale ondermijningsactie uitgevoerd. Hierbij wordt onverwacht, door o.a. politie en handhavers, controles uitgevoerd op verdachte en criminele activiteiten op en rond verdachte locaties, schuren, auto’s en op wapenbezit, mensenhandel etc. 

 

Burgemeester Tanja Haseloop was afgelopen week bij enkele van deze politiecontroles aanwezig. “Geweldig om te zien hoe handhavers van politie en gemeente elkaar vinden in de aanpak van ondermijning. De reacties van de eigenaren van de bezochte percelen waren ook louter positief. Het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid om ondermijning tegen te gaan.“ zo geeft de burgemeester aan op de website van de gemeente. 

 

Een kritische omwonende die op steenworp afstand van de AZC (Bovendwarsweg 83) locatie woont is in het kader van “de week van de ondermijning” ook bezocht door Politie, handhaving én de burgemeester. Samen met vier politieagenten heeft de burgemeester, zonder de bewoners te melden, het erf betreden.

 

In de media wordt ook vol trots en uitvoerig stil gestaan bij de onverwachte bezoeken in het kader van deze politieactie. 

 

Oprechte bedenkingen bij politieactie

Als denktank hebben wij onze oprechte bedenkingen bij het onverwachte bezoek van de Burgemeester. 

In de eerste plaats vermeld de burgemeester dat de reacties van de eigenaren van de bezochte percelen “louter positief” waren. 

 

De eigenaar en zijn gezin waren zeker niet blij met de actie en het bezoek van de burgemeester en de politie. De bewoner geeft aan; “ik heb niets te verbergen, maar zomaar overvallen worden door de burgemeester en politie, dat komt wel heel intimiderend over”. Uiteraard is er bij de bewoner niets illegaals gevonden. 

 

Vraagtekens die wij bij de ‘overval’ kunt stellen?

 

  • Is er aanleiding geweest om dit adres te bezoeken? 
  • Als de actie op willekeur is gedaan, is het dan niet toevallig dat dit adres op steenworp van de  AZC-locatie is?
  • De burgemeester is bij een paar controles aanwezig geweest. Waarom is de burgemeester juist bij dit adres meegegaan met de politie? 
  • Als het adres in beeld is gekomen door middel van bijv. een ‘loting’. Is het dan niet toevallig dat vanuit meer dan 2867 unieke woonadressen in Oldebroek er juist net het adres aan de Bovendwarweg eruit wordt gepikt. 
  • Als het al toeval is geweest dat dit adres naar boven is gekomen tijdens de loting en ook niet bekend staat verdacht adres, had de burgemeester dan niet beter kunnen zeggen, laten we de Bovendwarsweg in deze controle even overslaan gezien de onrust die ik daar al heb neergelegd?

 

Concluderend: als belangengroep kunnen wij niet anders dan vaststellen dat er veel toevalligheden zijn bij de uitvoering van “de week van ondermijning”. Is er sprake van ondermijning of intimidatie in de richting van kritische omwonenden van de AZC-locatie?