65% zal centrum 't Harde mijden na komst AZC!

Gepubliceerd op 10 augustus 2023 om 18:01

Welke gevolgen heeft een AZC voor ondernemers op 't Harde? 

We hebben het voor je uitgezocht.  In een enquête op deze site hebben we bewoners gevraagd of een AZC invloed heeft op het winkelen in het centrum van 't Harde.

 

225 mensen hebben aan het onderzoek meegedaan en de resultaten zullen niet verbazen. 90% maakt zich zorgen over de komst van een AZC in Oldebroek en 65% zal het centrum van 't Harde mijden en de boodschappen elders gaan doen. Klik hier voor de resultaten.

65% minder klanten is desastreus voor veel ondernemers in 't Harde! 

 

De gemeente Oldebroek wil aan de rand van het dorp een AZC met minimaal 300 asielzoekers. 't Harde ligt z'n 2000 meter van de beoogde locatie.

De gevolgen van dit (voorgenomen) besluit is dat de overlast vooral op 't Harde gaat plaatsvinden. Het is naïef om de denken dat rondom een AZC geen overlast ontstaat voor winkeliers.  Winkeliers in het centrum van 't Harde zullen direct de gevolgen van ondervinden. Ervaring van ondernemers in andere dorpen spreken voor zich: 

 

  1. Meer criminaliteit en overlast.
  2. Extra kosten om winkel te beveiligen en extra personeel.
  3. Vakkenvullers willen of mogen van ouders niet meer in winkels werken.
  4. Hangjongeren en intimidaties met alle gevolgen van dien en 
  5. Omzetverlies door het wegblijven van vaste klanten.
  6. Politie die overvraagd wordt om winkeldieven op te pakken. 

 

Het gevolg is dat bewoners, maar ook toeristen van 't Harde naar omliggende dorpen gaan om de boodschappen te doen. Voor de huidige winkeliers is dit desastreus.

Daarnaast is het centrum door nieuwbouw aantrekkelijk gemaakt om nieuwe ondernemers aan te trekken. Door de komst van het AZC aan de Bovendwarsweg zullen ondernemers de vraag stellen of zij zich hier wel willen vestigen. 

Kortom:

1. Winkeliers gaan een onzekere toekomst tegemoet (veiligheid/omzetdaling) en het

2. Centrum zal door bewoners gemeden gaan worden.

Oproep!

Een oproep aan ondernemers in het centrum van 't Harde, spreek je uit!